13. Similand Islands ”de nio öarna”

Similanöarna ligger cirka 90 km nordväst om Phuket. Ögruppen består av nio granitöar med underbart vackra vita sandstränder och kristallklart vatten. Ö-gruppen är till stora delar täckt av tät djungel.

Det första som slår en är de djupa färgkontrasterna, klarblå himmel, mörkgrön djungel, svarta slipade granitklippor, bländande vit sandstrand och ett turkost hav, en svårslagen bild. När båten lägger ankar kommer nästa överraskning, trots 15 meter vatten under kölen så kan man se minsta lilla detalj på botten, en hisnande upplevelse.

Ko Similan betyder ”de nio öarna” på Malay. Även respektive ö har ett Malay namn, då öarnas namn kan vara svårt att komma ihåg har man för enkelhetens skull också numrerat dom från 1 - 9. Ö nr. 1 ligger längst söder ut och ö nr. 9 längst norr ut. Ö nr. 1 är den enda ön som inte får besökas då sköldpaddor söker sig dit för att lägga sina ägg.

Sedan 1982 har Similan varit en Nationalpark. Parkhögkvarter finns på ö nr. 4 (Ko Miang) samt ö nr. 8 (Ko Similan). I anslutning till parkhögkvarteret på ö nr. 4 finns möjligheter att hyra bungalow eller tält. Söker ni lugn och ro så är det ett underbart sätt att tillbringa semestern på. Ni bör veta att det inte erbjuds dykutfärder från öarna. Är det dykning ni är ute efter så skall ni istället boka en liveaboard (som också besöker Koh Bon, Koh Tachai & Richelieu Rock). 
 
Här har vi en av Pandafejzets mest krävande elever genom alla tider.
 
 
Sail Rock på Donald Duck Bay Koh Similand Ö#8
 
 
Skalis vid Ö#9
 
 
Skalis vid Ö#9
 
 
Skalis vid Ö#9
 
 
Mera Skalis vid Ö#9
 
 
Ännu mera Skalis vid Ö#9
 
 
2 små Clownfiskar (Nemo) vid Ö#7
 
 
En ensam Nemo vid Ö#7
 
 
Några få båtar av väldigt många fler. Det är inte ovanligt med 20 speedboats vid varje stopp.
 
 
Vacker utsikt på Similand Ö#4 Princess Bay
 
 
Mer utsikt på Ö#4 Princess Bay
 
 
 
Pandafejzet har gjort mer än 100 dagsutflykter till Similand Islands så har ni frågor om ö-gruppen, tveka inte att fråga. Tycker du att det här inlägget var bra så lämna gärna en kommentar och glöm inte att gilla inlägget och dela det till alla som funderar på Khao Lak och Similand Islands. Goody Goody!
 
Alla foton i det här inlägget har Pandafejzet fotat själv. Det är fritt fram att kopiera dom och använda dom. Om ni gör det så får ni gärna nämna vem som fotat.  Goody Goody!

Kommentarer:

1 Erik:

Vilka bilder! Får man fråga vad du använder för kamera när du dyker/snorklar?

Har själv dykt vid Similanöarna med GoPro men fick inte i närheten av lika bra bilder som du.

Svar: Hej Erik! Tack för den kommentaren, det är kul när folk uppskattar ens bilder :)Jag har använt mej av min Panasonic (Lumix) DMC-FT3, inköpt 2011. I dag finns modellen upphottad med wifi, vilket är att rekommendera - då slipper man vara orolig för läckage via batteriluckan. Kameran är vattentät ner till 12 meter utan något klumpigt "hus", så det är en perfekt snorkel-kamera.
Pandafejzet

2 Henke Movinger:

Tänkte ta en runda till similian med familjen två döttrar på 6 och 9 och frun. Bästa att boka med?
Ca pris?
Och kan man välja specifika öar om så, vilka rekommenderar du att man åker till.
Är dykare men lämnar inte familjen för en liverboard. Snorklar dock gärna med kidsen.
Tack för en bra blogg

Svar: Hej Henke! Tack för trevligt feedback!Det finns flera olika båtsällskap att välja på, men produkten dom levererar är i stort sett den samma. Man blir upplockad vid sitt hotell någon gång mellan 06 och 08 beroende på vart man bor i förhållande till piren, Thap Lamu. Man får en lättare frukost innan avresa. Resan ut till Similand brukar ta 80 minuter och vågornas storlek varierar, kolla WindGuru vilken dag det är lugnast. Väl ute på Similand kör alla sällskap med 4 stopp. 2 snorkelstopp från båten och två stopp där alla gästerna går i land och det sker på öarna 8 och 4. Båtsällskapen har delat in sig så vissa kör öarna 9-8-7-4 medan andra kör motsatt riktning. Åker du i december januari så är det mycket folk här ute, alldeles för mycket folk faktiskt. Minst 20 båtar med 40 personer i varje båt, det blir 800 snorklare i vattnet samtidigt, kan bli rörigt ibland. Så mitt bästa tips är att boka med en övernattning. Då har ni hela Similand för er själva efter kl 15:00 och hela nästa morgon fram till kl 11 när dom kommer med nya turister och ska luncha på ö nr 4. Andaman Seasun Travel har jag åkt mina resor med, dom tycker jag har varit bra. Fritidsresor och Ving har oxå anlitat SeaSun Travel tidigare. Men booka inte genom Fritidsresor eller Ving, då kostar det minst det dubbla och det är det inte värt. Boka istället på gatan. Här länkar jag till 3 av dom största båtsällskapen:http://www.andamanseasun.com/en/home.html http://www.loveandaman.com/index.htmhttp://www.seastarandaman.net/?p=79Är osäker på prissättningen den här säsongen, men skulle tippa på 2500 B för vuxna och 1500 B för barn. Då ingår pickup från hotellet, frukost, lunch, utrustning, fri dryck på båten (ej alkohol) och färsk frukt vid hemresan. Du är hemma vid piren igen ca kl 16:15Det blev mycket info på en gång, men hoppas att det kan va till någon hjälp // Goody Goody!
Pandafejzet

3 Erik:

Ok, tack för info! Ska kika på den. var lite inne på att ska en backpack till gopro:n eftersom det blir lite klumpigt att ha ett hus till den vanliga kameran. Men detta löser ju det problemet :) Tack för tipset!

Svar: Goody Goody! (Y)
Pandafejzet

4 Jenny:

Vi gjorde denna utflykt med dig i mars 2012 (tror jag eller -13?! Tiden går...) det var kanon!

Svar: Hej Jenny! I mars 2012 var jag där vettu :)
Väldigt kul att du hör av dej och att du uppskattade trippen!
Goody goody jul!
Pandafejzet

Kommentera här: